Μακαρόνια με γαλοπούλα και γκοργκοντζόλα


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Ποιος δεν αγαπάει τα πιάτα ζυμαρικών, ειδικά όταν αυτά συνοδεύονται με γευστικά τυριά; Η συνταγή αυτή συνδυάζει ζυμαρικά με γαλοπούλα και γκορκοντζόλα σε μία πλούσια σάλτσα με κρέμα γάλακτος. Χάρη στην προσθήκη γαλοπούλας, το πιάτο αυτό συνδυάζει μια πηγή υδατανθράκων (μακαρόνια) με μια πηγή πρωτεΐνης (γαλοπούλα), κάνοντάς το έτσι πιο πλήρες, ειδικά αν συνδυαστεί με μια σαλάτα.

Ισορροπημένο ισοζύγιο ενέργειας

Μία μερίδα από τη συνταγή, όπως αυτή δίνεται, αποδίδει 741kcal, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 1 ώρα τρέξιμο με έναν μέσο ρυθμό. Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι να αντισταθμίσετε τις θερμίδες του γεύματός σας με μια συγκεκριμένη μορφή άσκησης, αλλά να προσπαθείτε να είστε συνολικά περισσότερο δραστήριοι στην ημέρα σας κάνοντας μικρές τροποποιήσεις της καθημερινότητάς σας, πχ πηγαίνοντας με τα πόδια στη δουλειά ή βγάζοντας βόλτα το σκύλο σας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ισορροπημένο ενεργειακό ισοζύγιο και άρα σταθερό βάρος, μακροπρόθεσμα.

Πως να κάνετε τη συνταγή πιο υγιεινή;

Η χρήση κρέμας γάλακτος αλλά και του γκοργκοντζόλα, το οποίο αποτελεί ένα αρκετά λιπαρό τυρί, αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα του γεύματος σε λιπαρά, κυρίως κορεσμένων και trans λιπαρών, τα οποία και σχετίζονται με την αύξηση του κινδυνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα. Για το λόγο αυτό, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αντί για την κρέμα γάλακτος και κάποιο άλλο τυρί όπως ανθότυρο, τυρί τύπου cottage ή ακόμα και κίτρινα τυριά χαμηλών λιπαρών αντί για το γκοργκοντζόλα. Μια, επίσης, καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης προκειμένου να αυξήσουμε το περιεχόμενο του γεύματος σε φυτικές ίνες, άρα να αυξήσουμε και τον κορεσμό μας από αυτό.

Έλεγχος της μερίδας

Μην ξεχνάτε, όπως πάντα, να χρησιμοποιείτε μικρότερα σκεύη σερβιρίσματος (πχ πιάτα με διάμετρο μικρότερη των 25 εκατοστών), αφού αυτό το «τρικ» μπορεί να κάνει την μερίδα μας να φαίνεται μεγαλύτερη. Φυσικά, στα πλαίσια του να ελέγχουμε καλύτερα τη μερίδα του φαγητού μας, είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε το γεύμα μας ήρεμοι, καθιστοί, χωρίς άλλα ερεθίσματα στο περιβάλλον μας όπως τηλεόραση ή υπολογιστή, και να του αφιερώνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια (τουλάχιστον 20 λεπτά).

Πηγή: mednutrition.gr