Συμφωνία «εντός εβδομάδων» για τη Βόρεια Ιρλανδία εάν υπάρχει «πολιτική βούληση», λέει Ευρωπαίος Επίτροπος


Μια συμφωνία για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να επιτευχθεί «εντός δύο εβδομάδων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Μιλώντας τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου) στην εξαμηνιαία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Εταιρικής Σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ (PPA) στο Λονδίνο, ο Σέφκοβιτς δήλωσε στους βουλευτές ότι δεν πιστεύει ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται «σε απόσταση αναπνοής» στο θέμα αυτό.

Το αδιέξοδο σχετικά με το πρωτόκολλο έχει επιτείνει την πολιτική αστάθεια στη Βόρεια Ιρλανδία τους τελευταίους μήνες. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο επιθυμεί τη ριζική αλλαγή ή την κατάργηση του πρωτοκόλλου, έχει εμποδίσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Μπέλφαστ μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του σχετικά με το πρωτόκολλο, το οποίο εισήγαγε τελωνειακούς ελέγχους στα αγαθά που ταξιδεύουν από τη Βρετανία προς το νησί της Ιρλανδίας.

Νέες εκλογές στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα διεξαχθούν τώρα μετά την παρέλευση της εξάμηνης προθεσμίας από τις κάλπες του Μαΐου για τον σχηματισμό νέας αποκεντρωμένης κυβέρνησης.

«Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο δεν επιδιώκουμε καμία πολιτική νίκη. Θέλουμε απλώς να λύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Σέφκοβιτς.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει αν υπάρχει πολιτική βούληση- είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το λύσουμε πραγματικά μέσα σε δύο εβδομάδες, επειδή και οι δύο πλευρές των διαπραγματευτικών μας ομάδων, γνωρίζουμε αυτά τα θέματα από όλες τις πλευρές», είπε.

Η Συνέλευση, η οποία συγκεντρώνει 21 βουλευτές και 14 από το βρετανικό κοινοβούλιο και 35 ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συστάθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (ΣΕΣ) για τη στήριξη της συνεργασίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Μετά τη συχνά εύθραυστη σχέση του Μπόρις Τζόνσον και των ηγετών της ΕΕ, οι Βρυξέλλες είχαν σημειώσει καλύτερες σχέσεις κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της Λιζ Τρας που διήρκεσε έξι εβδομάδες. Δεν είναι σαφές πώς ο διάδοχός της, ο Ρίσι Σούνακ, θα προσεγγίσει τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, αν και οι προηγούμενες ενδείξεις δείχνουν ότι τα θέματα που σχετίζονται με το Brexit δεν θα βρίσκονται κοντά στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησής του.

Ο Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν την πρώτη τους συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής COP27 για το κλίμα στην Αίγυπτο τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίο Ντόχερτι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ «προτιμά να επιλύσει το θέμα μέσω συνομιλιών». Το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο θα έδινε στους υπουργούς την εξουσία να παρακάμπτουν μονομερώς το πρωτόκολλο, φτάνει αυτή την εβδομάδα στα τελικά του στάδια στη Βουλή των Λόρδων, αν και οι υπουργοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα βιαστούν να το μετατρέψουν σε νόμο.

Επανέλαβε όμως την κριτική του Λονδίνου στην απόφαση της Επιτροπής να εμποδίσει την πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης «Ορίζοντας Ευρώπη», κατηγορώντας την ΕΕ ότι «πολιτικοποίησε την επιστημονική συνεργασία συνδέοντάς την με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας».

«Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν μια ξεκάθαρη νίκη για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να περιμένει πολύ περισσότερο. Η προσέγγιση της ΕΕ προκαλεί αφόρητη αβεβαιότητα για τις ερευνητικές και επιχειρηματικές μας κοινότητες», πρόσθεσε.

Ενώ η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για το πρωτόκολλο, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τη διαδικασία διαφοράς για το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα συμφωνήθηκε ρητά στη TCA.

Απευθυνόμενος στη συνέλευση, ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Σιν Κέλι κάλεσε την κυβέρνηση Σούνακ να «ανοικοδομήσει» τη διεθνή φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαταλείποντας το νομοσχέδιο για το πρωτόκολλο.

«Παραμένουμε σθεναρά εναντίον του νομοσχεδίου, αλλά λόγω της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέλουμε να δώσουμε χώρο για συζητήσεις για κοινές λύσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι αν το νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ψηφιστεί, η ΕΕ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει ανάλογα. Αυτό δεν είναι αυτό που θέλει κανείς», δήλωσε ο Κέλι.

Πηγή: euractiv.gr