Να αντιμετωπίσει τη ρωσική προπαγάνδα στην Αφρική καλεί την ΕΕ ο Τσέχος ΥΠΕΞ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει ενεργά τη ρωσική προπαγάνδα στην Αφρική, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavský (Πειρατές, Πράσινοι/EFA) κατά τη συνάντηση των Ειδικών Αντιπροσώπων για τις περιοχές του Σαχέλ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου) στην Πράγα.

Στη συνάντηση προήδρευσε η ειδική αντιπρόσωπος της ΕΕ Emanuela Del Re. Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Αφρική κατά της Ευρώπης και της Δύσης.

Ο Lipavský τόνισε ότι η περιοχή του Σαχέλ είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια γενικότερα. Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της ρωσικής μηχανής παραπληροφόρησης που προσπαθεί να βλάψει την εικόνα της ΕΕ στην Αφρική.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τη ρωσική προπαγάνδα πιο ενεργά», δήλωσε ο Lipavský, τον οποίο επικαλείται το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για παράδειγμα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία διαδίδει αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου για τον πόλεμο. Στη Νιγηρία, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακεκριμένων δημοσιογράφων παραβιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση μεροληπτικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών Radek Rubeš, η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τα ραδιοφωνικά κανάλια στην περιοχή, ιδίως στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, καθώς τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να διαδώσουν αντικειμενικές ειδήσεις στο κοινό.

Η Πράγα διοργάνωσε τη συνάντηση στο πλαίσιο της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Lipavský τόνισε, ότι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της χρηστής διακυβέρνησης και της ανάπτυξης στην περιοχή του Σαχέλ συγκαταλέγεται στις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Τσεχίας.

Ωστόσο, το σχέδιο πρότασης του τσεχικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 δεν περιλαμβάνει πόρους για το «Πρόγραμμα Αφρική», το οποίο προσφέρει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στην ήπειρο. Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την περιοχή από τον δικό του προϋπολογισμό.

Πηγή: euractiv.gr