Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο κόσμος της κρυπτονομίσματος μας δίνει υλικό για ατελείωτες συζητήσεις. Σήμερα θα μιλήσουμε για το Bitcoin Cash. Ένα θέμα τόσο καλό, όσο και ένας καφές με παλιούς φίλους. Ξέρεις το επεισόδιο: κάθε ένας έχει τη δική του ιστορία, τη δική του γνώμη. Ας δούμε αν μπορώ να εξηγήσω τι είναι αυτό το Bitcoin Cash, με απλό και κατανοητό τρόπο.
Η Γέννηση του Bitcoin Cash
Η ιστορία ξεκινάει το 2017. Ναι, ακριβώς, τότε που τα φουσκωτά και τα “fidget spinners” ήταν ακόμα στα φόρτε τους. Ο κόσμος του Bitcoin είχε φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Το ιστορικό blockchain του Bitcoin είχε κάποια θέματα – αργοί χρόνοι συναλλαγών και υπέρογκα τέλη.
Κάποιοι από την κοινότητα του Bitcoin αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα διακλάδωση, μία που θα επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Έτσι γεννήθηκε το Bitcoin Cash. Αυτό ήταν σαν την πολυπόθητη φιλοξενία της θείας που πάντα κάνει τα καλύτερα γεμιστά: όλα τα καλά χαρακτηριστικά του παλιού συστήματος, αλλά με λιγότερα προβλήματα.
Ας Κάνουμε μια Σύντομη Βουτιά στα Τεχνικά
Δεν θα πάω πολύ βαθιά εδώ, όπως δεν θα ήθελες να σου περιγράψω κάθε λεπτομέρεια του κινητήρα του αυτοκινήτου σου επί δύο ώρες. Αλλά λίγες βασικές πληροφορίες είναι απαραίτητες. Το Bitcoin Cash χρησιμοποιεί μεγαλύτερα block από το Bitcoin, 8MB αρχικά και στη συνέχεια 32MB. Αποτέλεσμα; Περισσότερες συναλλαγές ανά block και τελικά, πιο γρήγορες συναλλαγές.
Αλλά θα ήταν αστείο να πούμε ότι όλα είναι τόσο ρόδινα. Οι αμφιβολίες υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν. Κάποιοι λένε πως τα μεγαλύτερα block μπορεί να δημιουργήσουν κεντρικοποίηση, καθώς λιγότεροι μπορούν να συμμετέχουν στην επικύρωση των συναλλαγών. Το βλέπεις; Για κάθε ομορφιά υπάρχει κι ένα “αλλά”.
free photo pexels
Ακολουθώντας το Χρήμα
Η πραγματική ενδιαφέρον είναι τι κάνει τον κόσμο να χρησιμοποιεί Bitcoin Cash. Οι κρυπτο-ενθουσιώδεις το αγαπούν για το χαμηλό κόστος συναλλαγών του. Είναι όπως να παρακάμψουμε τα διόδια και να πάρουμε τη γραφική, αν και λίγο πιο μακρινή, διαδρομή για να φτάσουμε στον προορισμό μας.
Κάποιοι άλλοι το βλέπουν ως μια επένδυση. Στην κρυπτο-πιάτσα, αυτό ονομάζεται “HODLing”. Είναι ο τρόπος τους να πουν ότι κρατάνε το νόμισμα για χρόνια. Όπως κάποιος που κρατάει στο ντουλάπι του ένα μπουκάλι εξαιρετικό κρασί, ελπίζοντας ότι θα αυξηθεί η αξία του.
Ανακοινώσεις και Αντιπαραθέσεις
Η κοινότητα του Bitcoin Cash δεν είναι ξένη στις αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν διακλαδώσεις, εντάσεις και αρκετό δράμα για να γίνει η ιστορία τους ένα είδος “Μεξικάνου σήριαλ”! Κάθε φορά που οι προγραμματιστές δεν συμφωνούν, δημιουργείται μια νέα διακλάδωση. Αν ήσουν λίγο καχύποπτος, θα έλεγες ότι είναι σαν να παίζεις LEGO: αν δεν σου αρέσει πως είναι το κτίριο, το διαλύεις και το ξαναφτιάχνεις.
Η Αξία της Ελευθερίας
Ό,τι και να πούμε, υπάρχει κάτι που κάνει το Bitcoin Cash να ξεχωρίζει. Η φιλοσοφία του. Ελπίζει πως θα γίνει ένα μέσο πληρωμής ελεύθερο από κεντρικές αρχές. Σαν ένας εραστής της ανεξαρτησίας που δεν αντέχει την ιδέα ότι κάποιος θα του επιβάλει κανόνες.
Φαντάσου έναν κόσμο όπου οι πληρωμές γίνονται χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς εξοργιστικές χρεώσεις και πολύπλοκα συστήματα. Κάτι σαν να πας στο περίπτερο και να πληρώσεις με χαμόγελο για την εφημερίδα και το τσιγάρο σου.
Είναι Αυτό το Μέλλον;
Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι το Bitcoin Cash μπορεί να κερδίσει την καρδιά των μαζών. Πως είναι το μελλοντικό χρήμα. Το e-wallet τους γεμίζει με αισιοδοξία. Άλλοι είναι πιο συγκρατημένοι. Το βλέπουν με ένα σκεπτικισμό παρόμοιο με το βλέμμα που ρίχνει η γιαγιά όταν ακούει για “νέα τεχνολογία.”
Στον τέλος της ημέρας, η απόφαση είναι δική σου. Θέλεις να δεις αν το Bitcoin Cash θα γίνει το νόμισμα του μέλλοντος ή αν θα είναι ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα, αλλά κυματιστά, γράμματα στην ιστορία της κρυπτογράφησης;
Κλείνοντας, να ξέρεις ότι το Bitcoin Cash είναι πιο εύκολο να κατανοηθεί αν το δεις σαν το απρόσμενο “παιδί” του Bitcoin. Με τις αρετές και τις ιδιοτροπίες του. Όπως κάθε παιδί, θα μπορούσε να φέρει χαρά και δυσκολίες. Αν το υποδεχθείς με ανοιχτό μυαλό, ίσως ανακαλύψεις κάτι μοναδικό.
Καλή σου περιήγηση στον κόσμο του κρυπτονομίσματος, φίλε μου! Και μην ξεχνάς, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα – ακόμα και στον ψηφιακό κόσμο.