Προμήθειες προς τον ρωσικό στρατό εξάγει η Σλοβακία


Τα τελωνεία της Σλοβακίας επέτρεψαν την εξαγωγή χιλιάδων ειδών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προμηθειών για τον ρωσικό στρατό από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο, αναφέρει η Denník N.

Πολλά από τα είδη μπορεί να είναι διπλής χρήσης. Περιλαμβάνουν ρουλεμάν, κινητήρες, ηλεκτρονικά και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή εξαρτημάτων ελαστικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραυλικών συστημάτων ή ακόμη και φορέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Για παράδειγμα, ο ουκρανικός στρατός βρήκε έναν αυστριακό κινητήρα κατασκευής Rotax 912 σε ένα καταρριφθέν ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ο κινητήρας χρησιμοποιείται συνήθως σε ελαφρά πολιτικά αεροσκάφη. Ο παραγωγός του κινητήρα, η αυστριακή εταιρεία Rotax, αρνήθηκε οποιαδήποτε αποστολή των κινητήρων της στο Ιράν. Ωστόσο, τον Απρίλιο, το τελωνείο της Σλοβακίας επέτρεψε σε μια μικρή σλοβακική εταιρεία την εξαγωγή του κινητήρα.

Πολλές αποστολές πήγαν κατευθείαν σε ρωσικές εταιρείες, οι οποίες είναι θυγατρικές του ρωσικού στρατού. Τον Μάρτιο, το σλοβακικό τελωνείο επέτρεψε την εξαγωγή ολόκληρης της γραμμής παραγωγής υπερμεγέθων ελαστικών σε μια εταιρεία στο ρωσικό Ταταρστάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Denník N, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι γνωστό αν οι εξαγωγείς ήταν σλοβακικές εταιρείες ή προέρχονταν από άλλα κράτη μέλη.

«Δεν αποφασίζουμε αν τα αγαθά που εξάγονται στη Ρωσία θα χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ή όχι», ανέφερε στην ανακοίνωση η Οικονομική Διοίκηση, υπεύθυνη για τα τελωνεία. Το Γραφείο διέψευσε επίσης ότι οποιοδήποτε από τα εξαγόμενα αγαθά είναι διπλής χρήσης.

Ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ θεωρεί το ζήτημα πρόβλημα και υποσχέθηκε συνολική επανεξέταση.

Σύμφωνα με πηγή από το τσεχικό τελωνείο, το πρόβλημα είναι ότι οι σλοβακικές αρχές δεν ερευνούν τα εξαγόμενα αγαθά. «Εκδίδουμε εκατοντάδες άδειες κάθε χρόνο και επανεξετάζουμε κάθε μεμονωμένη εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης. Στη Σλοβακία, οι επανεξεταζόμενες υποθέσεις βρίσκονται σε μονάδες», δήλωσε η πηγή.

«Πρόκειται για παραβίαση της ασφάλειας και η Σλοβακία είναι ο αδύναμος κρίκος σε αυτό», πρόσθεσε.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η Τσεχική Δημοκρατία παρουσιάζει πολύ διαφορετικά στοιχεία εξαγωγών από τη Σλοβακία. Επιπλέον, η Σλοβακία έχει παρόμοιο οικονομικό προσανατολισμό και η διαφορά στα επίσημα στοιχεία των εξαγωγών είναι τόσο μεγάλη που εγείρει πολλά ερωτήματα», δήλωσε ο Πάβελ Χάβλιτσεκ, εμπειρογνώμονας από την Ένωση Διεθνών Υποθέσεων.

Η EURACTIV απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ερώτημα εάν η υπόθεση αυτή μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των κυρώσεων. «Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να αξιολογεί μεμονωμένες περιπτώσεις εφαρμογής κυρώσεων», απάντησε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Πηγή: euractiv.gr