Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το πρώτο ταξίδι του στο εμπόλεμο Κίεβο πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ο οποίος το πρωί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Σε ανάρτηση στο Telegram, στην οποία μοιράστηκε σύντομο βίντεο από την άφιξη του Ρίσι Σούνακ, ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε: «Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρότατοι σύμμαχοι. Κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε τα πιο σημαντικά θέματα τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και θα επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως το μη προαναγγελθέν ταξίδι του κ. Σούνακ είχε στόχο να επιβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη στήριξη της Βρετανίας προς τους Ουκρανούς.

Σε μεταγενέστερη δήλωση ο Βρετανός ηγέτης περιέγραψε ως «βαθιά αφυπνιστική» την παρουσία του στην ουκρανική πρωτεύουσα και δεσμεύθηκε σε συνεχή στήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση.

Ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό ένα πακέτο ύψους 50 εκ. λιρών για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας ώστε «να προστατευθούν οι Ουκρανοί πολίτες και οι κρίσιμες εθνικές υποδομές από ένα έντονο μπαράζ ρωσικών πληγμάτων».

Το πακέτο περιλαμβάνει 125 αντιαεροπορικά όπλα και τεχνολογία αντιμετώπισης των ιρανικών drone που χρησιμοποιούν για επιθέσεις οι Ρώσοι, όπως δεκάδες ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυτά προστίθενται στα περισσότερα από χίλια νέα κομμάτια αντιαεροπορικών πυραύλων που ανακοίνωσε προ εβδομάδων ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας πως θα σταλούν στο Κίεβο.

Ζελένσκι

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει επιπλέον την παροχή εκπαίδευσης προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στέλνοντας στην περιοχή μηχανικούς και στρατιωτικούς ιατρούς.

«Είμαι υπερήφανος για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο στάθηκε μαζί με την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και είμαι εδώ σήμερα για να πω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, καθώς μάχεται μέχρι τέλους αυτού του βάρβαρου πολέμου για να πετύχει μία δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ρίσι Σούνακ.

Συμπλήρωσε πως ενώ οι ένοπλες δυνάμεις πετυχαίνουν να απωθούν τις ρωσικές επί του εδάφους, οι άμαχοι βομβαρδίζονται βάρβαρα από τον αέρα.

Πηγή: skai.gr