Κολομβία: Ειρηνευτικές συνομιλίες κυβέρνησης – ανταρτών ELN ξεκινούν τη Δευτέρα στη Βενεζουέλα


Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση ανταρτών ELN θα ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τους μεθαύριο, Δευτέρα (21/11/22) στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, έπειτα από την αναστολή τους για σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Κολομβία: Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το Νοέμβριο κυβέρνησης και ανταρτών μετά από 3 χρόνια διακοπής

Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή (18/11/22), μέσα από κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν τα μέρη.

Η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει «τη Δευτέρα 21η Νοεμβρίου μετά το μεσημέρι στο Καράκας», αναφέρει το δελτίο Τύπου που συνυπογράφεται από τον Επίτροπο Ειρήνης, τον Ντανίλο Ρουέδα, και μέλος της αντιπροσωπείας του ELN στις ειρηνευτικές συνομιλίες, τον Πάμπλο Μπελτράν, και μεταφορτώθηκε στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις με τον ELN είχαν διακοπεί από τον δεξιό πρώην πρόεδρο, Ιβάν Ντούκε, (2018-2022) μετά την επίθεση τον Ιανουάριο του 2019 με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά, που είχε απολογισμό 22 νεκρούς, πέραν του δράστη.

Στην Κολομβία ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στο κράτος και οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιών παραστρατιωτικών και διακινητών ναρκωτικών διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας δεσμεύεται να βάλει τέλος στον διαρκή πόλεμο

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, που έγινε τον Αύγουστο ο πρώτος αρχηγός του κράτους των Άνδεων που ανήκει στην αριστερά, έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει λιγότερο πολεμοχαρή προσέγγιση για να δώσει ένα οριστικό τέλος στον πόλεμο.

Οι νέες συνομιλίες, που αναγγέλθηκαν τον Οκτώβριο, αναμένεται πως θα λαμβάνουν χώρα εναλλάξ στα τρία κράτη που έχουν αναλάβει ρόλο εγγυητριών δυνάμεων στην ειρηνευτική διαδικασία, δηλαδή τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νορβηγία.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που ίδρυσαν το 1964 ιερωμένοι, συνδικαλιστές και φοιτητές εμπνεόμενοι από τη δράση του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και την επανάσταση στην Κούβα, παραμένει επισήμως η μόνη οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.

Σύμφωνα με τις αρχές, η οργάνωση μετρά σήμερα κάπου 2.500 πολεμιστές και δρα κυρίως σε περιοχές της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό και στα πορώδη σύνορα με τη Βενεζουέλα, συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων.

Ο Γκουστάβο Πέτρο, στα νιάτα του αντάρτης οργάνωσης που έχει διαλυθεί, έχει τονίσει πως θα διαπραγματευτεί επίσης, πέραν του ELN, με τους διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016. Θέλει επίσης να γίνουν συνομιλίες με συμμορίες διακινητών ναρκωτικών, όπως η Clan del Golfo, μετενσάρκωση ακροδεξιάς παραστρατιωτικής ομάδας, να υπάρξει διαπραγμάτευση για τους όρους παράδοσης των μελών της στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr